Billström försöker blanda bort korten om ”återvändande svenskar” som ursäkt för massinvandring

Lite klargörande om ”återvändande svenskar”. Se även min kommentar nedanför klippet:

Billström pratar om ”invandring” medan jag tog upp ”uppehållstillstånd”. Han får sin siffra från SCB, jag får min från Migrationsverket.

SCB:s är cirka 103 000 och Migrationsverkets alltså cirka 111 000. Vad står de olika begreppen för och varför ansåg jag det vara viktigt att förklara detta? Jo, för att:

En ”invandrare” enligt SCB är en person som

ska man ha för avsikt att stanna i Sverige i minst ett år. Enbart personer som folkbokförs räknas som invandrare.

Detta inkluderar alltså svenskar med svenska föräldrar som beslutar sig för att resa till Australien i drygt ett år, för att kanske jobba och plugga, och som vid återkomst till sitt hemland återigen folkbokförs här. Då blir det ”invandring”. Är det ett rättvisande begrepp?

Men uppehållstillstånden, de 111 090 som gavs ut förra året, är de som förändrar befolkningsstrukturen. Invandringen enligt SCB släpar dessutom efter uppehållstillstånden, eftersom de med uppehållstillstånd inte uppfyller SCB definition för invandring direkt, även om de är i landet.

Så det är ju uppehållstillstånden, särskilt de permanenta (PUT) som är viktiga eftersom dessa innebär ett nytillskott av befolkningen. Det är upprörande att Billström försöker blanda bort korten. Att folk rör sig fram och tillbaka över gränser har ingenting att göra med immigration som förändrar befolkningsstrukturen och det vet han ju.

SLUTSATS: År 2012 var det alltså 111 090 personer som kom från utom-nordiska länder till Sverige. Punkt slut.

PS. För de som betvivlar dels migrationsverkets statistikperson (som jag ringde) och den statistik som visades i klippet, ta själva en titt här.

%d bloggare gillar detta: