Journalister och sanningen

När Uppdrag Granskning granskade media nyligen framkom det att SR, återigen, inte har sanningen som ledstjärna. SvD skriver:

Randi Mossige-Norheim får kritiska frågor om sitt reportage i Konflikt introducerar hon idén att inslaget inte hade några speciella ”sanningsanspråk”. ”Vi säger inte att något är fel eller rätt”, förklarar hon.

[..]

Helena Olsson, dåvarande programchef på SR, säger att reportaget – bristerna till trots – var viktigt eftersom den ”journalistiska ansatsen” var att ”nyansera och problematisera” en ”förhärskande bild” av att radikalisering och rekryteringar till den somaliska islamistmilisen al-Shabaab förekom i Rinkeby. Att den förhärskande bilden var korrekt verkar inte bekymra någon av de inblandade.

Detta ointresse av sanningen är inte första gången vi ser från svenska journalister och SR specifikt.

Somliga kanske minns det samtal jag hade med SR-journalisten Sofia Thermaenius. Under det samtalet erkände hon att hon och SR inte har för avsikt att förmedla sanningen. Lyssna på samtalet (bara 3 minuter långt) och framförallt 2.18 in i klippet:

Det är svensk media – sanningen göre sig icke besvär.

 

%d bloggare gillar detta: