Dvärbandmasken och EU

Jag minns diskussionen för många år sedan om dvärgbandmasken. Diskussion gick då om EU:s roll att sprida denna parasit i.o.m. ”fria rörligheten” i EU.

Redan 2001 skrev NT:

Sverige har hittills, såvitt man vet, varit förskonat från dvärgbandmask. För att förebygga att den etableras här finns i dag särskilda krav förenade med att forsla djur till och från andra länder. För svenska hundar som reser mellan EU-länder gäller krav på avmaskning både före och efter resa in i Sverige.
EU-kommissionen har föreslagit att avmaskning inte längre ska vara obligatorisk. Detta för att underlätta resande med sällskapsdjur.

2010 skriver Jakt och Jägare följande:

– Båda smittorna finns runt om oss och det fraktas enormt med hundar över landsgränsen. Snart måste dessutom Sverige släppa de hårdare restriktionerna kraven på avmaskning som funnits sedan EU-inträdet. Den fria rörligheten gäller även husdjuren, konstaterar Eva Osterman Lind.

EU underlättar för organiserad brottslighet genom öppna gränser och kommer alltså också medverka till att den svenska naturen förpestas p.g.a. EU:s krav på att allt ska kunna forsa in fritt till detta land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: