Expressen erkänner vitpixling!

Expressens chefredaktör Thomas Mattssons chattade på fredagen om kriminaljournalistik. Många av frågorna handlade om hur svensk media, och då Expressen, vitpixlade brottslingar med utländsk bakgrund:

Gurkan: Jag såg ett fall där en svensk tidning hade retucherat hudfärgen på en ”brottsling” så att han såg ut som att han hade vit hudfärg. Är inte det ett allvarligt journalistiskt felsteg, och hur kraftiga reaktioner hade vi inte sett om en tidning hade gjort tvärtom. Men här låter andra tidningar det pågå utan någom som helst reaktion. Sånt skadar eran trovärdighet i frågan.
Thomas Mattsson: Så kallad ”vitpixling” bör inte förekomma i medierna, anser jag. Jag blev ansvarig utgivare för Expressen den 11 mars 2009, och sedan dess har vi en policy om att inte ”vitpixla”.

Alexander: Varför vitpixlar ni ”16-åringen” (av afrikanskt ursprung) som mördade ”81-åringen”?
Thomas Mattsson: ”Vitpixling”, som alltså handlar om att man i Photoshop förändrar en bild så att man inte ser att exempelvis hyn är mörk, har inte gjorts för att missleda någon. Det har varit ett sätt att tidigare försöka undvika att identifiera den omskrivne, alltså ett sätt att försöka efterleva ”Etiska spelregler för press, tv och radio”. Men jag tycker att vi hellre ska avstå bild helt i sådana fall.

Andreas: Att det vitpixlas i svensk media är ett känt och bevisat fenomen. Jag undrar varför man inte, i jämställdhetens och solidaritetens namn, då brunpixlar misstänkta vita gärningsmän?
Thomas Mattsson: Jag tillåter inte ”vitpixling” i Expressen, men man måste komma ihåg att det tidigare gjordes för att efterleva de pressetiska reglerna om att inte identifiera misstänkta brottslingar i onödan.

Att vitpixling förekom visste vi i bloggosfären. Att nu Mattsson erkänner det är hedersamt av honom, även om det givetvis bara befäster den kritik mot svensk media som jag, och många med mig, har mot deras försök att dölja den brottslighet som begås av vissa invandrargrupper, främst folk från MENA-länderna.

3 svar

 1. varför inte brunpixla alla och ge alla bruna ögon , då , så man inte kan misstänka vit anglosaxian person född i Sverige ??
  Vi brukar ju åtminstone på sommaren försöka bli brunbrända

 2. Nu är det bevisat
  ”Mesalliansen mot Sverige” och ”RödGrönRöra” är lika goda k..su.are!
  Sveriges import av det livsfarliga och hyperexplosiva ämnet Mus-Lim har under mesalliansregeringens mandatperiod mångdubblats och Sverige har kommit flera steg närmare avgrunden.

 3. Litet patetiskt när han försöker slingra sig medans alla med en liten googling på vitpixling och Expressen kan få se otaliga exempel på när dom vitpixlar. Han ljuger alla läsare rakt i ansiktet. Dessutom tror han säkert själv på att Expressen aldrig vitpixlat.

  Och vem har någonsin sett en berikare bli uthängd innan fällande dom? När det gäller Svenskar så finns det gott om exempel. Hagamannen, Anders Eklund, Niklas Eliasson, Peter Mangs mfl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: